12. jaan 2008

Arvamusi tarkvara maailmast...ja käekäigust

Nüüd vist võib juba sõna võtta - ametlikult olen programmeerimisega seotud olnud maagilised 13 aastat.

Suuremad muutused, mis tarkvaraga toimunud:

1) programmeerimine on aastatega aina lihtsamaks läinud (keeled;.netC#/Java)
2) tugev avatud lähtekoodi pealetung (kummardus ka Linuxi poole)
3) enam ei müü toodet see, kellel parem kvaliteet vaid suurem HAIP

--------------------------

Nüüd võtame täpsemalt need pidepunktid vaatluse alla

1) Jah .net tõesti hea keel, nüüd kus saad ka Unicodet kasutada ilma trikke tegemata, ennekõike on minu arust kõige kasulikum olnud asp.net osa.
Varem kulutasin suht palju aega veebide visuaalse poolt koostamiseks ja siis koodi kirjutamiseks. Huvitav, miks Ajaxit varem ei kasutatud:)))
Java suhtleliselt lihtne keel oma moodulite ja võimaluste hulgaga, ei pea ise eriti miskit juurde leiutama.

Viimase suurim probleem on tema kohmakus ja nagu alati intepretaator keeltega probleem kiirusega. Mis mind hämmastab, on viimasel ajal nagu rõhu panek uutele kelladele ja viledele, mitte kiirusele.

.net, sama lugu - kiirem, kui Java, aga siiski on aeglasem, kui Delphi/C++ app'd.

Nähtamatu sõda on alanud Java ja .net vahel, saan ka aru MS soovist siduda kliendid ühe kindla platvormiga, pakkudes selles väga "maitsvaid komme".
Linuxi all on .net emulaatoreid, aga jah...uimane teema oli, proovitud.

.Net "sööb" Java turult välja...

Miks ma rõõmus pole, kui need keeled olemas...põhjus väga lihtne. Olles vana kooli programmeerija, kes alustas ASMiga ajasin taga igat bitti, mis mälus paiknes.
Ka rakendasin algoritme, et kasvõi 1 millisekund võita.

Tahan öelda mugavad programmeerimiskeeled rikuvad app'de kiirused.
Nüüd, kus arvutid 2>ghz ning 1gb mälu, ei pööra keegi enam tähelepanu, et kas miskit vaja optimiseerida või palju mälukasutus. Masin närib ju kõik läbi...ja see suhtumine annab meile lõpetuseks uimased arvutid.


Pole nali, olen testinud ka programme ning mulle öeldud, et mul liialt aeglane arvuti ? 1.8ghz / 512mb aeglane ühe app jaoks... "No tule taevas appi", nagu ütles klassik.

"Garbage collector ", pigem programmeerijate vaenlane, kui süsteem tegeleb sinu mäluhaldusega 100% muutub ta lohakaks ja sellest palju näiteid, kuidas inimene C++/Delphi unustab mälu vabastamata.

Tüüpide täpse kirjeldamise nõue teeb küll rõõmu,
samuti objektorienteeritud struktuur.

2) Avatud lähtekood ja üldse vaba tarkvara tulek on tervitatav nähtus.

Nüüd saan rahus koodist lugeda, et mida ta ka teeb, samuti vigu parandada.
Samas on ka halb moment, kui korraga mitu isikut seda koodi mudib,peab ka olema muudatuste kontroll , nö ka quality check, seda tavaliselt ei ole.


Nüüd ka huvitav teooria, avatud tarkvara pealetulek on väljasöönud mitmeid väikefirmasid, kes sarnast tarkvara arendasid, me ei räägi suurtest monopolidest.

Oletame, teete tarkvara mingile firmale, hoitakse kliendi andmeid, koosolekute tähtaegu jne. Nüüd tuleb isik X, kes teeb sama asja, võimalik väikeste nüansidega ning avaldab lähtekoodi. Sisuliselt tõmmati sinu firmale vesi peale, miks peaks klient seda enam sinult ostma, kui ta saab sama asja tasuta...

Jah, see sunnib sind rohkem pingutama uusi lahendusi pakkuma.
Kahjuks lahenduste kopeerimine (kasvõi kaudselt) vägagi "in".

Ellu jäävad firmad, näiteks Eestis, kes omavad ka arvutite müüki või tegevad veel muul alal. Samuti need, kes riigihangetele pidevalt panevad käpa peale, sest riigihangete seadus nii kirjutatud, väikestel pole väiksemat võimalustki osaleda. Näiteks: käibenõue....

Varem oli veebilehed / CMS väga hea raha allikas, tuli igasugu vabavara (avatud tarkvara) peale, enam ei pidanud suurt disain teenust ostma. Samuti see osa kukkus ära. Õnnetud kliendid, kellel koduleht X firma serveris ja peab iga kuu teenustasu maksma ning lähtekoode ei saa.

Ehk ellu jäävad tulevikus ainult suurfirmad, kes seotud mitme valdkonnaga. Või väikefirmad, kes tegelevad väga spetsiifilise valdkonaga ala lennukimootorite juhtploki kontrollerite programmeerimisega.

Kokkuvõte, jah kasulik seetõttu, et tõi kiiremat innovatsiooni arvutimaailma, samas on ka juba ohvreid nõudnud ning nõuab ka tulevikus...
Vaadake ka suurte heitlust, kuidas pakutakse võidu teenuseid, MS vs Google vs Yahoo (kes kahjuks sörgib järgi).


Küsime ka nüüd nii, mitu tarkvara firmat Eestis järgi jääks, kui kaoksid ära riigitellimused...kus liiguvad suured rahad.

3) HAIP, selles lühidalt. Kui varem kiideti tarkvara ja tema omadusi, siis turule on tekkinud niipalju tooteid, kus kiidetakse ennast taevani. Erinevatesse portaalidesse sisestatakse oma reklaami jne jne . Juhul, kui tarkvara kohta keegi halvasti ütleb, siis on massipsühhoos peal, see parim toode, mida sa räägid. Mitte keegi ei lähe reaalselt proovima toodet, mis sellest isegi 2x parem, sest pole piisavalt haipi.
Haip on minu arust reklaami erivorm...

Tihti ma öelnud, mind ei huvita mida toode võiks teha, tahan näha, mida toode ka reaalselt suudab ja kui ei suuda, siis money back...tihti seda võimalust ei pakuta, huvitav miks;)



Ok levi lõpp tänaseks...pea php,javat,delphit,mssql proc. koodi nii täis, et valutab...;) Korraga mitut keelt kasutada päris sürr, sest kui pea väsib, kirjutan java's delphi koodi, php's mssqli ja mssqlis javat :))))



Ennustan seda, et programmeerija kui selline amet kaob ära 10 aasta pärast...4'nda põlvkonna programmeerimiskeelte tõttu....

Kommentaare ei ole: