4. jaan 2008

Inimesed ja nende privaatsus arvutimaailmas...

Nii, ükspäev leidsin, et ühte privaatsuse valdkonda pole üldse eriti puudutatud, mis puudutab nö mikrofone/veebikaameraid. Mõte süttis seetõttu, et kunagi tegin tarkvara pcturva, mis mu kodulehelt ka saadav (http://ingmar.planet.ee/). Antud tarkvara aitas mul tuttavate arvutitest omal ajal leida igasugu pahalasi, kui spybot,ad-aware olid suht nõrgad veel. Seal oli mul heuristiline analüüs, kas tarkvaraliselt sinu klaviatuuri loetakse (windows hooks). Jah, kui klaviatuuri lugemine draiveri tasemel, siis ei tööta see, pole aega olnud, see oleks tunduvalt keerulisem analüüs. Kuid töötas, sain nii mõnegi tuttava arvutist kätte igasugu huvitavaid keyloggereid.

Aga nüüd selle teise teema juurde...kellel poleks arvutis Skypet ja Msni, isegi vanaemadel....
iseenesest ju tore ja armas, et inimesed nüüd suhtlevad tunduvalt rohkem.
Kuid on olemas kaks vägagi suurt turvariski: mikrofon & veebikaamera.

Nüüd lisame veel valemisse kaks muutujat; kuritahtlik/uudishimulik programmeerija ja tellija kellel seda toodet vaja.

Kujutage ette on firma äristrateegia arutelu ja nö konkurent "sokutab" ühe kavala tarkvara sulle arvutisse, ok keyloggerid ja muu jura vana ajastu. Aga uuem troojakas...kes õigel hetkel striimib koosoleku vestlust õigetele isikutele või salvestab kettale faili ning õigel hetkel kui arvuti idle uploadib õigesse kohta näiteks. Samuti tüdrukutele meeldib webcam ees tihti olla, nüüd natuke ettekujutusvõimet, sul naabrimeheks "geek'ist" arvutimees ja käib mõne korra arvutit konfimas... Kes või mis keelab webcami sisselülitada remotena, ega pidevalt ei pea videot striimima jätaks jäljed. Vaid mõne aja tagant frame saata, targem paneks ka analüüsi, et kas eelmine ja hetke frame sarnased, kui kedagi pole toas ei toimu miskit huvitavat.

Kui varem oli kahtlast aktiivsust lihtne avastada, arvuti kiirus langes või neti ühendus langes, siis hetkel on arvutid väga väga kiired, samuti netiühendus ning wifi ka olemas, ehk nett suht levinud linnas.


Näiteks minu arvutil on mikrofonil lüliti, mille ise sisselülitan, et suhelda Skypes; webcam on USB pordist lahti ühendatud.

Paranoia, maybe...aga kuna tean mida ise suudan valmis progeda, siis ma ei kahtle , et seda suudavad paljud kordades paremini.... Natuke mõtlemist teile...

Kommentaare ei ole: